Lainaa yritykselle? Löydä edullisin laina yrityslainavertailusta

Useimmat yritykset joutuvat jossain vaiheessa lainaamaan rahaa rahoittaakseen toimintaansa. Yrityslaina on velkapohjainen rahoitusratkaisu, josta yritys voi sopia pankin tai rahoituslaitoksen kanssa. Lyhytaikaista yrityslainaa voidaan tarvita rahoittamaan investointeja tai muuta toimintaa, johon yrityksella ei muuten olisi varaa. Vaikka yrityslainojen tarjoajat ovat viime vuosina vähentyneet, vaihtoehtoja on edelleen runsaasti.

Mitä yrityslainalla tarkoitetaan?

Yrityslaina on kuluttajan sijasta yritykselle myönnettävä laina. Viime vuosien heikon taloustilanteen vuoksi yritystoiminnan kasvu on ollut hidasta, investoinnit vähäisiä ja lainarahan kysyntä vähäistä alhaisista koroista huolimatta, mutta pankkien mukaan sitä on kompensoinut henkilökohtaisten luottojen kasvu. Yrityslainoista aiheutuneet luottotappiot ovat luottolaitoksille edelleen vähäiset. Eniten yrityslainoja otetaan teollisuus- ja kiinteistöaloilla.

Yrityslainoja myönnetään erilaisille liiketoimintayksiköille yleensä lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin, kuten operatiivisiin kustannuksiin tai toimintaa helpottaviin laitehankintoihin. Joissakin tapauksissa laina voidaan laajentaa kattamaan perustason toiminnallisia tarpeita, kuten palkkoja tai tuotantoprosesseissa käytettäviä pienempiä tarvikehankintoja.

Yrityslainan tarkoituksia voivat olla esimerkiksi:

 • Yrityksen perustaminen
 • Aloittavan yrityksen kustannukset
 • Investoinnit
 • Kasvu
 • Kansainvälistyminen
 • Vakuudellisen pankkilainan takaussumma.

Vakuudelliset ja vakuudettomat lainat

Yrityslainat voivat olla vakuudellisia, jolloin velan vakuutena toimii omaisuus, tai vakuudettomia, jolloin lainanottajalta vaaditaan korkeaa luottoluokitusta eli kykyä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan.

Pankeista otettavat lainat ovat luonteeltaan usein lyhytaikaisia ja vakuudellisia. Niistä veloitetaan joustavaa korkoa, joka on sidottu pankin omaan prime-korkoon tai muuhun korkoon. Vakuudellisia yrityslainoja myöntävät Suomessa useimmat pankit, kuten Osuuspankki, Säästöpankki, Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, POP Pankki ja S-Pankki.

Vakuudellisiin lainoihin vaaditaan omaisuutta lainan vakuudeksi. Vakuutena yrityslainoissa käytetään useimmiten kiinteistöjä tai takaajia, jolloin riskin kattajana voi toimia julkinen laitos, rahoitusyhteisö tai toinen yritys. Harvemmin vakuutena käytetään arvopapereita. Lisäksi lainanottajan on toimitettava säännöllisesti tulos- ja varallisuuslaskelma tai tilinpäätös, yleensä kuukausittain tai vähintään kerran vuodessa.

Kalliiden alkuvaiheen kustannusten ja sääntelyn takia pienillä yrityksillä ei useinkaan ole suoraa pääsyä velka- ja osakemarkkinoille. Tästä syystä ne joutuvat usein turvautumaan tarpeissaan rahoituslaitosten tarjoamiin vakuudettomiin yrityslainoihin.

Vakuudettomiin lainoihin ei tarvita minkäänlaista omaisuutta vakuudeksi, vaan ne myönnetään vain lainanottajan luottokelpoisuuden perusteella. Yleisesti ottaen lainanottajalla tulee olla korkea luottoluokitus saadakseen vakuudetonta lainaa. Yritystodistus on yksi esimerkki vakuudettomasta lainasta.

Rahoitusmarkkinoita täydentävät valtion omistama erityisrahasto Finnvera, joka tarjoaa yrityksille lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita, sekä muun muassa yritysten tutkimus- ja kehitysprojekteja rahoittava Innovaatiorahoituskeskus Tekes.

Vakuudettomia yrityslainoja tarjoavia rahoitusyhtiöitä

Rahoitusyhtiö Lainasummat Laina-ajat Korko Maksuton hakemus Hae
Ferratum Business logo 2 000-100 000 € 6-12 kk Keskimäärin 12,0 % Kyllä
Suomessa ja Ruotsissa toimiva Ferratum Business on keskittynyt auttamaan pieniä suomalaisia yrityksiä niiden rahoitustarpeissa. Se on osa Frankfurtin pörssissä noteerattua Ferratum Groupia. Ferratum Business tarjoaa rahoitusta nopeasti kehittyville pienyrityksille, joiden tarpeisiin pankit eivät pysty vastaamaan. Se hyväksyy lainoja useammin ja nopeammin – ilman vakuuksia, haastatteluja tai paperitöitä.

Lainansaannin edellytykset:

 • Yrityksellä ollut toimintaa väh. 2 vuotta
 • Liikevaihto väh. 75 k€
 • Yrityksen omistavat asuvat pysyvästi Suomessa
 • Yrityksellä on tili ja fyysinen toimipaikka Suomessa

Ferratum Business, Ratamestarinkatu 11 A, 00520 Helsinki. Puh. 0800 1300 20. Y-tunnus: 1950970-4.

Rahaneuvos 400-2 000 € 30 päivää 16 % Kyllä
Rahaneuvos Oy myöntää pieniä 400-2 000 € suuruisia ja lyhytaikaisia yrityslainoja pienille yrityksille. Laina-aika on kaikissa lainoissa 30 päivää ja korko kiinteä 16 %. Lainoja myönnetään kaikille suomalaisille yrityksille yritysmuodosta riippumatta. Lainahakemuksia käsitellään arkipäivisin ja rahat siirretään tilillesi jo samana tai seuraavana arkipäivänä.

Lainan saaminen edellyttää kaupparekisteriin merkityn vastuuhenkilön antamaa omavelkaista nimitakausta. Reaalivakuuksia ei tarvita.

Rahaneuvos Oy, Vilhonvuorenkatu 12, PL 100, 00501 Helsinki. asiakaspalvelu@rahaneuvos.fi. Y-tunnus: 2559909-9.

Yrityslainat.fi logo 20 000-5 000 000 € 6-60 kk Alkaen 4 % Kyllä
Yrityslainat.fi on Varaus Suomi Oy:n joukkorahoituspalvelu, joka tarjoaa turvallisen, nopean ja joustavan tavan hakea yrityslainaa yhtiöille, joilla on todennettu kassavirta – vakuuksilla tai takauksilla. Luotot vat tasalyhenteisiä ja kertalyhenteisiä lainoja. Yrityslainat.fi ei rahoita perustettavia yrityksiä.

Lainansaannin edellytykset:

 • Suomessa rekisteröity yritys
 • Luottokelpoisuus
 • Riittävä takaisinmaksukyky

Vauraus Suomi Oy, Keilaranta 1, 02150 Espoo. Puh. 020 33 2233, info@vauraus.fi. Y-tunnus: 2440326-9.

Fellow Finance 5 000-1 000 000 € 6-84 kk 6-20% Kyllä
Fellow Finance on joukkorahoituspalvelu ja markkinapaikka rahoitusta tarvitsevalle. Palvelun kautta voit kilpailuttaa ja saada kustannustehokkaan ja nopean rahoituksen tuhansilta sijoittajilta. Rahoituksen hakeminen käy helposti ja nopeasti. Samalla kasvatat luottamusta yritykseesi ja saat ilmaista näkyvyyttä sijoittajien silmissä.

Lainansaannin edellytykset:

 • Liiketoimintaa väh. 1 tilikausi
 • Moitteettomat luottotiedot ja maksuhistoria
 • Riittävä kassavirta lainan takaisinmaksuun
 • Lainan käyttötarkoitus edistää menestymään jatkossakin
 • Omistaja/vastuuhenkilö takaa lainan tai lainalle on reaalivakuus

Fellow Finance Oyj, Ratakatu 1 b A 10, 00120 Helsinki. Puh. 0203 80101(0,1717€ /min), asiakaspalvelu@fellowfinance.fi. Y-tunnus: 2568782-2.

Haenyt.fi 30 000-1 000 000 € 12-144 kk 10-20 % Kyllä
Haenyt.fi on suomalaisen Holla Online Oy:n lainapalvelu, josta voi hakea helposti vakuudetonta yrityslainaa useilta lainanantajilta yhdellä hakemuksella. Investointilainaa voivat hakea kaikenkokoiset yritykset toiminimestä osakeyhtiöihin. Yrityslainan kulut ovat verovähennyskelpoisia. Lainahakemuksen jättäminen on täysin maksuton, eikä se sido mihinkään. Lainan käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi yrityskaupat, liiketoiminnan laajennus ja kiinteistöinvestoinnit.

Vakuudettoman yrityslainan hakeminen

Ylläolevien rahoitusyhtiöiden tarjoamat yrityslainat ovat tarkoitettu kaikenkokoisille yrityksille ja kaikille yritysmuodoille: osakeyhtiöille (yksityinen ja julkinen), osuuskunnille, kommandiittiyhtiöille ja avoimille yhtiöille. Lainoihin ei tarvita vakuuksia, kuten kiinteistöjä, mutta lainan hakija tai vastuuhenkilö toimii kuitenkin useimmissa tapauksissa sen takaajana. Tarkemmat lainansaannin edellytykset löytyvät ylläolevasta taulukosta ja lainanantajan lainaehdoista.

Lainapalveluissa hakemuksen voi jättää milloin tahansa ympäri vuorokauden ja hakemuksia käsitellään yleisesti palvelun aukioloaikoina. Alustavan lainapäätöksen saa yleensä hyvin nopeasti, jopa saman päivän aikana. Hakemuksen jättäminen on kaikissa vertailussa mukana olevissa palveluissa maksutonta, eikä hakemus sido mihinkään.

Useimmissa lainapalveluissa lainan kuukausierää on mahdollista arvioida lainalaskureilla. Nämä ovat hyödyllisiä apuvälineitä lainakulujen arviointiin, mutta koska korot ovat yksilöllisiä, laskureiden antamat tiedot ovat vain viitteellisiä ja luoton todelliset kulut selviävät vasta lainasopimuksesta.

Lainatarjoukseen vaikuttavat esimerkiksi lainan käyttötarkoitus, rahoituksen realistisuus, yrityksen edellisten vuosien tilinpäätökset ja Bisnoden yritysluokitus. Uusilla yrityksillä lisäksi myös liiketoimintasuunnitelma.

FIN Rahoituksen yrityslainalaskuria voi käyttää kuukausierän arviointiin.

Lainahakemuksen jättämisen jälkeen saat lainapäätöksen, joka voi olla myönteinen tai kielteinen. Myönteisen päätöksen jälkeen yrityksen tulee allekirjoittaa lainasopimus sähköisesti tai joissakin tapauksissa lähettää allekirjoitettu lainasopimus lainanantajalle postitse.

Yrityslainan hakeminen onnistuu helposti netissä:

 1. Täytä verkkohakemus, johon menee vain muutama minuutti.
 2. Lainahakemus siirtyy käsiteltäväksi. Saat lainapäätöksen yleensä hyvin nopeasti ja lainasopimuksen tarkasteltavaksi.
 3. Hyväksyttyäsi sopimuksen voit allekirjoittaa sen sähköisesti tai lähettää allekirjoitetun sopimuksen lainanantajalle.
 4. Yrityslaina maksetaan yrityksesi tilille 1-3 pankkipäivän kuluessa.

Useimmat lainanmyöntäjät eivät vaadi yrityksiltä tilinpäätöksiä, kassavirtalaskelmia tai muita dokumentteja lainahakemuksen yhteydessä. Dokumentteja voidaan kuitenkin pyytää jälkikäteen yrityksen luottokelpoisuuden ja maksukyvyn arviointia varten.

Kielteisen lainapäätöksen yleisin syy on lainanhakijan tai takaajan voimassa olevat maksuhäiriömerkinnät, tai yrityksen maksamaton verovelka. Joskus puolestaan lainaa ei voida myöntää lainanantajan riskianalyysin perusteella. Kielteisiä luottopäätöksiä ei tavallisesti perustella.

Paljonko yrityslainan korko ja muut kustannukset voivat olla?

Kuten ylläolevasta taulukosta nähdään, yrityslainojen korkotaso vaihtelee huomattavasti eri lainanantajien välillä, joten vertailu on kannattavaa. Pääsääntöisesti lainan vuosikorko on 4-20 % välillä. Viime kädessä lainanmyöntäjä määrittelee koron hyväksytyn lainamäärän, laina-ajan sekä lainanhakijalle tehtävän luottokelpoisuusarvion perusteella. Koron lisäksi lainaan liittyy usein aloitus-, perustamis-, käsittely- tai järjestelykustannuksia sekä joissakin tapauksissa myös kuukausittain perittäviä tilinhoitomaksuja.

Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan todellista vuotuista korkoprosenttia, joka ottaa huomioon luotosta perittävät korot, palkkiot ja muut maksut sekä lyhennysaikataulun. Lainojen vertaileminen onkin järkevää tehdä juuri tämän tunnusluvun perusteella. EU-direktiivi 98/7/EY ja Suomen kuluttajansuojalaki edellyttävät todellisen vuosikoron ilmoittamista lainasopimuksessa. Todellinen vuosikorko selviää lainasopimuksesta, jonka saat tarkasteltavaksi ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lainanantajien verkkopalveluista löytyy myös esimerkkilainojen todelliset vuosikorot.

Lainan takaisinmaksu

Takaisinmaksuvelvollisuus alkaa tyypillisesti joko lainasopimuksen allekirjoittamispäivästä tai siitä päivästä, kun laina on maksettu hakijan tilille. Laina maksetaan lainasopimuksen/takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti takaisin lainanottajalle lähetettävällä laskulla tasaerissä kuukausittain. Lasku voidaan lähettää sähköpostitse tai postitse.

Lainan voi maksaa takaisin suunniteltua nopeammin joko maksamalla useampia maksueriä kerralla tai yksittäisillä tilisiirroilla. Ennenaikaisesta takaisinmaksusta ei veloiteta lisäkuluja. Korkoa maksetaan aina vain käytetyltä laina-ajalta.